היורשים מסכימים?
כדרך הטבע רבות הפעמים שאנו שוכלים את אחד ההורים ובגיל מסוים אף הופכים ליתומים או מאם או מאב אן משניהם.
לאחר טקס השבעה והאזכרה של החודש יש מקרים שבהם מוזמנים היורשים למעמד שנקרא "הקראת הצוואה" וכאשר אין צוואה מבקשים היורשים לחלק בניהם את ירושת הוריהם על פי חוק הירושה.
בשני המקרים ישנו צורך לפנות לרשם הירושות על מנת להוציא "צו לקיום צוואה" ו/או "צו ירושה".
היורשים הן במקרה של צוואה והן במקרה של ירושה על פי דין יכולים על דעת עצמם לערוך "הסכם בין יורשים" ולשנות את חלוקת הירושה כראות עיניהם.
היורשים יכולים להחליט אם לתת הכל ליורש אחד או לחלק באופן שונה מסיבות כאלו ואחרות, שינוי צוואה ו/או חלוקה על פי חוק הירושה ניתן לעשות באמצעות הסכם.
למעשה מי שמתיר לנו לבצע שינויים כאלו הוא חוק הירושה עצמו שבו מוגדרים ביצועי הסדרים והסכמים בנוגע לחלוקת העיזבון.
מרבית השיקולים המרכזיים המביאים יורשים לערוך הסכם בין יורשים נובע בדרך כלל משיקולי מס.
שינוי חלוקת העיזבון יכול גם להתבצע בדרך של "הסתלקות" כלומר יורש מסוים מסתלק לטובת יורש אחר, כל הסדר מהסוג הזה יכול להתבצע רק במידה והעיזבון טרם חולק שכן לאחר החלוקה מדובר בהסדר בין בעלי רכוש ולא בהסכם בין יורשים.
שתי דרכים עיקריות לשנות את אופן חלוקת הירושה והם:
הסדר בין יורשים על בסיס הוראת סעיף 110 לחוק הירושה והליכי הסתלקות בהתאם להוראת סעיף 6 לחוק הירושה כאשר ההבדל ביניהם הוא שהסכם בין יורשים יכול להתבצע רק בין יורשים המנויים בחוק ואילו הסתלקות יכולה להתבצע גם בין מי שאינו יורש, כלומר יכול אב שנפטר לערוך צוואה שבה הוא מוריש לילדיו וגם לחברו הטוב, כאשר חברו הטוב יכול להסתלק לטובת ילדי המצווה אך לא יכול לערוך עימם "הסכם בין יורשים".
לסיום, אם הינכם יורשים ומבקשים לקיים הסדר חלוקה שונה מהדין ו/או מהצוואה עליכם לערוך "הסכם בין יורשים" דבר שמונע מלחמות ויריבויות קשות.
—————————————————————————————————
האמור לעיל אינו מהווה חוו"ד משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי הולם.
כותבת המאמר: עו"ד יעל אדר , עוסקת בדיני המשפחה.
בכל שאלה ניתן לפנות לטל' 050-2592500
או במייל: yaeladarlawoffice@gmail.com