פירוק שיתוף

 

שותפות היא סטטוס משפטי אשר כל אחד מהצדדים לו רשאי לדרוש את פירוקו בכל עת. בתחום דיני המשפחה, מדובר על שני מצבים עיקריים: האחד, פירוק שיתוף בין יורשים אשר ירשו נכס במשותף ולא רוצים עוד להחזיק בו יחד והשני, פירוק שיתוף בין בני זוג בעקבות הליך גירושין. פירוק שיתוף מוצלח מחייב ליווי משפטי מקצועי של עו"ד לענייני משפחה אשר יגן על האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר.

פירוק שיתוף בין יורשים

אדם עורך צוואה ובה הוא מוריש לכמה מיורשיו נכס במשותף. המשמעות היא כי בעת פטירתו של המצווה, נוצרה שותפות בנכס בין היורשים. לא פעם, שותפות זו אינה רצויה. לעיתים, משום שהיחסים האישיים בין היורשים אינם טובים ולכן, הם לא רוצים בקשר הזה שנכפה עליהם. במקרים אחרים, ישנם חילוקי דעות באשר לאופן מימוש הנכס. אז, מטבע הדברים, אין ליורשים כל רצון להמשיך ולהחזיק במשותף בנכס.  

אחת הדוגמאות הנפוצות של שותפות בירושה היא שותפות במקרקעין, למשל בדירה, אשר הורים הורישו בצוואה לכל ילדיהם יחדיו. במצב זה, מתעוררות לעיתים קרובות מחלוקות על אופן השימוש בדירה, למשל, מי יגור בה או האם להשכיר אותה או להוציאה למכירה. כל עוד הצדדים לא יגבשו הסכמה, אף אחד מהם לא יכול להשתמש בנכס ויש לכך כמובן השלכות כלכליות. הפתרון במצב זה הוא פירוק שיתוף במקרקעין בין היורשים.

הסכם בין יורשים או תביעה לפירוק שיתוף בירושה

כאשר התגבשה ההבנה כי השותפות בנכס אינה עולה יפה, יש לבצע פירוק שיתוף בין היורשים. התרחיש האידיאלי הוא לעשות זאת בהסכמה, באמצעות הסכם בין יורשים, במסגרתו אחד היורשים יקבל את הדירה ויפצה כספית את יתר הצדדים על ידי מה שנקרא תשלומי איזון. בהעדר אפשרות כזו, או כאשר לא כל היורשים מוכנים לפתרון זה, לא יהיה מנוס אלא להגיש תביעה לפירוק שיתוף בירושה.

במצב זה, בית המשפט יורה בדרך כלל על מכירתה של הדירה, כאשר התמורה תתחלק בין היורשים. החריג לכך הוא אם בן הזוג של המנוח או ילדיו, מפעילים את זכותם על פי חוק להתגורר בדירה כשוכרים של היורשים. מכיוון שלרוב, היורשים הם בני משפחה, הרי שכדאי להימנע ככל שניתן מתביעה ולהגיע לפשרה מוסכמת. עו"ד לענייני משפחה יכול לסייע מאוד במטרה זו וכך לחסוך ליורשים את העלויות הכספיות שבניהול הליך משפטי ובתוך כך, גם למנוע  סכסוך משפחתי חריף.  

פירוק שיתוף בין בני זוג
במסגרת הליך הגירושין, ייערך פירוק שיתוף בין בני הזוג ומדובר בדרך כלל על דירת המגורים אשר רכשו בתקופת נישואיהם. בהעדר הסכמה הדדית למכור את הדירה, תוגש תביעה לפירוק שיתוף, כאשר לביהמ"ש נתונה הסמכות לכפות על הצד המסרב את מכירת הנכס. בפועל, המכירה תתבצע באמצעות כונס נכסים הממונה על ידי ביהמ"ש. אם אמרנו כי במקרה של פירוק שיתוף בין יורשים כדאי להגיע להסכמה ולהימנע מתביעה, הרי שכאן הדבר נכון וחשוב שבעתיים.

במסגרת הגירושין, על בני הזוג להסדיר ביניהם סוגיות נוספות ורגישות מאוד כגון זמני השהות ודמי מזונות הילדים. הסדרת פירוק שיתוף בדירת המגורים בהסכמה, יכולה לקדם את בני הזוג אל עבר העמק השווה ביתר ענייני הגירושין ובכך, לחסוך להם זמן, כסף ועוגמת נפש. לעומת זאת, סכסוך מתמשך בנושא זה עלול לגרום לנזק כלכלי וכן, לפגוע בנכונותם של הצדדים לפשרה בכלל העניינים העומדים ביניהם. ייצוג משפטי איכותי על ידי עו"ד מומחה בדיני משפחה יבטיח כי יינקטו כל המאמצים לקדם את פירוק השיתוף בפרט ואת הליך הגירושין בכלל בדרכי שלום ובצורה המיטבית לבני הזוג.