מדוע הוא לא בא לבקר את הילדים?
רבים המקרים שבהם אבות לאחר שחתמו על הסכם גירושים שבו נקבעו הסדרי הראייה עם הקטינים פשוט נעלמים… במקרה הטוב הם עומדים בתשלומי המזונות ובמקרה הרע הם נעלמים מחיי הקטינים מבלי לשלם את דמי המזונות.
לבתי המשפט מוגשות תביעות רבות "לאכיפת הסדרי ראייה" ואף תביעות "להגדלת דמי המזונות" בשל העובדה כי האב אינו מתראה עם הילדים ולוקח אותם אליו בימים ובסופי השבוע שנקבעו בהסכם.
הנשים, נותרות לגדל את הילדים בכל ימות השבוע, בכל סופי השבוע ובכל חגי ישראל לרבות החופשות והנטל הוא נטל גדול וקשה שכן רבות הפעמים שאין על מי לסמוך ולכן הטיפול בילדים הוא ללא הפסקה קשה וסזיפי מאד.
בתי המשפט מחזיקים בכלים שונים אשר מטרה אחת להם "להוציא פסקי דין מן הכוח אל הפועל" כאשר בדרך כלל סמכות זו נתונה למערכת ההוצאה לפועל אך כאשר מדובר בהסדרי ראייה הסמכות היא של בתי המשפט שם נעזרים השופטים במגוון כלים שיכולים לעזור להם "להכריח" את האב לפגוש את ילדיו הן בעזרתם האדיבה של פקידות הסעד והן של המומחים למיניהם כגון פסיכולוגים המטפלים בילדים וכיוצ"ב.
רבות נכתב על טובת הילדים בהקשר של הסדרי ראייה וכמה טוב לילד כי ישמור על קשר עם שני הוריו מולידיו ועצם העובדה שבתי המשפט נוטים לשאת על כפיים את המושג "טובת הילד" רבות התביעות מהסוג הנ"ל מוכרעות על פי עיקרון העל של טובת הילדים.
במקרה אחד מיני רבים ייצגתי גבר שגרושתו הגישה כנגדו "תביעה לאכיפת הסדרי ראייה" כאשר בפועל האם היא זו שסירבה שהקטין ייפגש עם האב וסיכלה כל דרך של האב לשמור על קשר עם הקטין, כמובן שבכתב ההגנה הועלו דוגמאות רבות בהן הוכחו ניסיונות רבים של האב לשמור על קשר עם הקטין אך שליטת האם בקטין הייתה אבסולוטית ולכן נמנע מהאב להיות בקשר עם בנו.
בדיון שנערך בבית המשפט טענתי את טענות האב ואף דרשתי לקנוס את האם בכל פעם שהיא "תעלים את הקטין" כשהאב מגיע לקחתו, השופטת שקיבלה תסקיר לשכת הרווחה עוד בטרם הדיון הסכימה עם בקשתי ופסקה קנס של 100 ₪ בגין כל הפרה של האם את הסדרי הראייה של האב עם הקטין, אומנם הסכום מגוחך אך במקרים רבים ובמיוחד במקרה הספציפי הזה הסכום היה סכום "גדול".
המקרה הנ"ל אינו משקף את הקורה בבתי המשפט ככל שמדובר בתביעות לאכיפת הסדרי ראייה שכן מרבית התביעות המוגשות על ידי נשים מוגשות בשל קושי רב שממנו סובלים הילדים שלמעשה מרגישים "דחויים" והקשר של האב עם הילדים ולמען הילדים מאד חשוב להן ולכן הם פועלות בדרך של הגשת תביעה לאכיפת הסדרי ראייה.
בעיני אין כל ספק שנטל גידול הילדים מוטל על הנשים והמצב הזה אינו שוויוני ואינו צודק, נכון שבשנים האחרונות חלה התקדמות גדולה במעורבות האב בגידול הילדים ואבות מהסוג המעורב גם בדרך כלל דורש "משמורת משותפת" על הילדים אך לצערי הרוב הגברי עדיין מטיל את כל העול על האישה ובשל כך רבים המקרים בהם גברים מתנערים מאחריותם ופשוט "נעלמים" מחיי האישה והילדים.
האמור לעיל אינו מהווה חוו"ד משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי הולם.
כותבת המאמר: עו"ד יעל אדר, מומחית לדיני המשפחה.
בכל שאלה ניתן לפנות לטל' 050-2592500 או לפנות במייל – yaeladarlawoffice@gmail.com