אז שהסבא והסבתא ישלמו…

אז שהסבא והסבתא ישלמו…

כאשר זוגות מתגרשים, נחתם ביניהם הסכם גירושין ובמרביתם דנים הצדדים בגובה המזונות שישלם האב בעבור ילדיו, פעמים רבות, לעניות דעתי רבות מידי לאחר הגירושין וכשכל איש הולך לדרכו סבור הבעל כי אין צורך בהעברת תשלום דמי המזונות ו"מתחמק".

בתי המשפט בישראל נדרשים לא פעם לדון בשאלת הנטל של תשלום המזונות לאחר שהאישה הגישה תביעה בשם הקטינים כנגד הורי הבעל לקבל מהם את מזונות הקטינים שבנם לא משלם. באופן עקרוני ניתן לגבות את דמי המזונות מהורי הבעל אך על התובעת להוכיח כי אכן הורי הבעל מסוגלים לעמוד בנטל והינם אמידים, בחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) סעיפים 4-5 נקבע כי חובת הסבים כלפי נכדיהם חייבת לעמוד בשלושה תנאים מצטברים:

  1. הורי החייב אמידים מספיק בכדי לעמוד במזונות נכדיהם.
  2. האם אינה יכולה לעמוד במזונות ילדיה לבדה
  3. האם אינה יכולה לקבל את מזונות הקטינים מבן משפחה קרוב יותר.

חשיבות ההוכחה כי האם אינה מסוגלת לעמוד לבדה בנטל גידול הילדים גדולה מאד ורק לאחר שהוכיחה האם ימשיך בית המשפט ויבדוק את התנאים הבאים על מנת להטיל את דמי המזונות על הורי החייב.

תביעה מהסוג הנ"ל אינה תביעה פשוטה ויש קושי רב להוכיחה ולהצליח בה, עמדת בתי המשפט היא שלא לקבל תביעות מהסוג הנ"ל על מנת "למנוע הצפה של בתי המשפט לענייני משפחה בתביעה כנגד סבים על אימת שימצא כי קל יותר לגבות את המזונות מהסבים מאשר מההורה עצמו" אך יחד עם זאת אם יוכחו שלושת התנאים המצטברים ייתכן כי בית המשפט ייעתר לתביעה שכזו ויחייב את הורי החייב בתשלום מזונות הנכדים.

בעיני יש אף קושי מוסרי לחייב סבים וסבתות לשאת במזונות נכדיהם שכן הדין מחייב הורים בלבד לדאוג לילדיהם ולפרנסם על כל המשתמע מכך, אם כי ישנם מקרים שבהם למשל האב הינו אסיר בכלא והאם אינה עומדת בנטל גידול הילדים ואינה מסוגלת לספק לילדים את צורכיהם הבסיסים ביותר ולכן תביעות מהסוג הנ"ל קיימות למרות הקושי להוכיחן.


האמור לעיל אינו מהווה חוו"ד משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי הולם.
כותבת המאמר: עו"ד יעל אדר, עוסקת בדיני המשפחה בכל שאלה ניתן לפנות לטל' 050-2592500 או לפנות במייל – yaeladarlawoffice@gmail.com