אבא שלכם הוא…! אמא שלכם היא…!

רבות נכתב על מעורבותם של הילדים בסכסוכי גירושין ומשמורת בין ההורים ורבות עוד ייכתב אך בעיני זהו נושא שתמיד כדאי וראוי לכתוב ולהזהיר מפניו ומפני ההשלכות שבעירוב ילדים בסכסוכי גירושין ומשמורת.
פעמים רבות מתחשק לכם לומר לילד את מה שאתם באמת חושבים על ההורה האחר ולפעמים אתם בהחלט גם צודקים אך עירוב הילדים בסכסוך שכזה היא טעות נפוצה והרסנית מאד.
כאב הלב והפצע הנפשי שנגרם לילד הוא בלתי ניתן להבנה, בלתי הפיך ופעמים רבת מתבטא אך ורק בבגרותו של הילד ולאו דווקא במועד הסכסוך עצמו.
נכון, אתם ההורים מתוסכלים, ממורמרים, כועסים וקשה לכם אך נסו להשאיר זאת אצלכם ואל תשכחו מה באמת חשוב, לילד חשובים שני הוריו גם אם הם פחות מעורבים וגם אם רואים אותם בתדירות נמוכה יותר מההורה השני וגם אם הורה אחד מתנהג בצורה מחפירה כלפי ההורה השני.
בתי המשפט בישראל נאלצים לא פעם להתמודד עם תביעות של הורה כנגד רעהו בעילות של "ניכור הורי", תסמונת הניכור ההורי היא למעשה תופעה בה ילד מתנכר לאחד מהוריו ללא כל סיבה מוצדקת, תסמונת הניכור ההורי מתרחשת כאמור בסכסוכי גירושין אשר מלאים באמוציות ומטענים רגשיים חזקים מאד דבר אשר גורם להורים קושי רב להפריד בין כעסיו כלפי ההורה השני לבין הילדים, כתוצאה מכם מעורבים הילדים בהליך הגירושין והתוצאות הם הרסניות.
הילד החווה את כעסי ההורים מפתח קונפליקט נאמנות בו עליו לבחור בין נאמנותו לאימא ולבין נאמנותו לאבא דבר שיכל להעמיד את הילד בסיכון נפשי לא קטן.
פעולת ההסתה אינה יכולה לשמש כר לזריעת שנאה כלפי ההורה השני שכן בשיחות עם הילדים ניתן לזהות האם הילד מוסת והאם הוא סובל מתסמונת הניכור ההורי, עלי לציין כי בתי המשפט רואים בעין מאד לא יפה הורים שמסיתים את הילדים ומערבים אותם בסכסוך ולא פעם כאשר דן בית המשפט בסכסוך משמורת הדבר משפיע לרעה על ההורה המסית.
מאפייני התופעה נחקרו על ידי פרופ' ריצ'רד אלן גארדנר והוא זה שלמעשה הטבעי את המושג "תסמונת הניכור ההורי" ה"ה אליעזר ויצטום וזאב ברגמן פרסמו מאמר הסוקר את התסמונת ושם הגדירו היטב את התופעה:
"בתסמונת הזו הילד עסוק באופן כפייתי בגינוי ההורה השנוא והמנוכר ובהאשמות כלפיו… ניסיונות התקרבות של ההורה השנוא נתקלים בתגובות בוטות מאוד: הילד צורח, מקלל, יורק ובועט… אצל ילדים אלה קיים חיצוי (split) ברגשותיהם כלפי ההורים. אחד ההורים הוא טוב באופן מוחלט והשני הוא רע באופן מוחלט".
לכן, אם אתם בעיצומו של סכסוך גירושין זכרו הילדים שלכם אוהבים את שניכם באותה המידה אל תקלקלו להם!
האמור לעיל אינו מהווה חוו"ד משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי הולם.
כותבת המאמר: עו"ד יעל אדר, מומחית לדיני המשפחה.
בכל שאלה ניתן לפנות לטל' 050-2592500 או לפנות במייל – yaeladarlawoffice@gmail.com